Električni roštilji
Tražite li rješenje za sigurno roštiljanje na balkonu ili čak u stanu? Isprobajte električni roštilj na kojem možete pripremati ukusna jela bez prave vatre. Električni roštilj predstavlja izvrstan kompromis između konvencionalnih opcija na drva ili ugljen i pečenja mesa u običnoj tavi.
U pečenje na električnom roštilju odmah ćete se zaljubiti. Pere se vrlo lako, a za kuhanje će vam trebati samo minimum masnoće. Zahvaljujući električnom termostatu, roštilj će održavati stalnu temperaturu, tako da možete jednostavno ispeći meso baš po svom ukusu. Osim toga, možete ga koristiti ne samo tijekom ljetnih mjeseci, već tijekom cijele godine!
Bez dima i vatre, samo miris pečenja i ostalih specijaliteta s roštilja. To će vam iskustvo omogućiti kvalitetan električni roštilj. Ne morate se bojati koristiti ga izravno u kuhinji. Sve što trebate za rad je, ni više ni manje nego jedna utičnica. Ubuduće za roštiljanje ne morate tražiti brikete ili provjeravati vremensku prognozu.
Električne roštilje možete pronaći u nekoliko izvedbi. Kako biste odabrali model koji u potpunosti ispunjava vaša očekivanja, dobro razmislite kako želite najviše koristiti roštilj.
- Kontaktni električni roštilj najčešće se koristi u samoj kuhinji za pečenje mesa i povrća. S njim možete kao od šale pripremati i ukusne zapečene sendviče ili paninije.
- Stolni električni roštilji obično imaju puno veću površinu za pečenje pa na njima možete jednostavno pripremiti ručak za cijelu obitelj.
- Vanjski električni roštilj je potpuna zamjena za obični roštilj ili roštilj na drva. Zahvaljujući odsutnosti dima, lako ga možete postaviti na balkon ili malu terasu, a odličan je i za grad.
Vertikalni električni roštilj najčešće se koristi za pripremu pečene piletine jer je namijenjen za pečenje većeg komada mesa odjednom. Ali na njemu možete pripremiti i gyros ili ražnjiće.
Pri odabiru električnog roštilja usredotočite se prvenstveno na oblik i materijal površine roštilja. Rebrasta površina je najprikladnija za pečenje mesa, ali praktična je i ravna puna površina na kojoj možete jednostavno pripremati povrće, jaja ili čak palačinke.
Za izradu ploče roštilja koristi se nekoliko materijala. Vrlo je česta ploča od lijevanog željeza koja omogućuje ravnomjerno pečenje po cijeloj površini i održava stabilnu temperaturu. Nasuprot tome, prirodnom kamenu treba više vremena da se zagrije, ali ne morate koristiti ulje na njemu. Bez ulja nećete moći peći na površini od terakote, koja je s druge strane vrlo izdržljiva, čak toliko da na njoj možete direktno rezati meso. Pečenje bez masnoća omogućit će vam keramička površina, koja je prikladna ne samo za meso, nego i za jaja ili povrće.